Van zomereczeem tot vliegeneitjes: hoe je je paard natuurlijk behandelt

De meeste paarden krijgen in hun leven meermaals af te rekenen met zomereczeem, een aandoening die gepaard gaat met zo’n hevige jeuk dat de slachtoffers zich tot bloedens toe kunnen schuren, vooral aan de staart en de manen, maar ook onder de buik. De oorzaak? De Culicoïdes-mug! Zoals de naam ‘zomereczeem’ doet vermoeden, hebben paarden hier in de winter minder last van omdat de muggen dan minder voorkomen.

Schurft met een voorkeur voor de kootholte

Daarnaast krijgen paarden weleens bezoek van schurftmijten. Vooral de Chorioptes – een beestje met een voorkeur voor de warme, vochtige omgeving van de kootholte – komt vaak voor. Deze mijt veroorzaakt kale plekken en veroorzaakt een ellendige jeuk die je paard doet stampen en schuren. Als de infectie in de kootholte blijft, krijgt je paard een vorm van mok, maar soms gaan ook de lymfebanen ontsteken.

Horzels of vliegeneitjes

De zomer is de tijd van de paardenhorzel, een vliegend insect dat eitjes legt in de manen, op de schouders, de flanken en onderbenen van paarden. Het paard likt de vliegeneitjes op, zodat de larven uiteindelijk in de maag terechtkomen en ervoor kunnen zorgen dat je dier flink vermagert.

De ziekte van Lyme: ook bij paarden!

Hoewel teken bij paarden doorgaans geen huidproblemen opleveren (de huid gaat hoogstens lichtjes irriteren waar de teken hebben gebeten), kunnen de beestjes wel ziektes overbrengen. De meest gekende daarvan is wellicht de ziekte van Lyme, die een heel arsenaal aan symptomen kan teweegbrengen, van kreupelheid en stijve gewrichten tot koorts, sloomheid en gedragsverandering. Van deze ziekte genezen is geen sinecure, dus voorkomen met behulp van Pistal is hier de boodschap.

Gebruik daarom Pistal om de stal en omgeving van je paard te behandelen. Gewoon verkrijgbaar bij je apotheker!