PISTAL ALGEMEEN

Plantaardig pyrethrum breekt snel af onder invloed van UV en lucht. Het verdwijnt al na enkele uren uit de atmosfeer en bodem. Kortom, het effect van plantaardig pyrethrum op het milieu blijft gering.

Plantaardig pyrethrum wordt gewonnen uit de chrysant (chrysanthemum cinerariifolium) en is Europees vergund. Het is een van de oudst bekende middelen om insecten af te weren. Sinds de jaren zestig zijn er ook synthetische varianten van pyrethrum verkrijgbaar, die gedurende een langere periode effectief blijven. Er is echter ook een belangrijk nadeel aan verbonden: omdat synthetische varianten van pyrethrum minder snel afbreken, zijn ze schadelijk voor mens en milieu.

Pistal is ontworpen om veilig binnenshuis te gebruiken. Als je de gebruiksaanwijzing correct volgt, is er geen gevaar voor je gezondheid. De gebruikersaanwijzing van elk product kan je vinden op het product zelf of op de bijsluiter.

  • Laat geen etensresten (zelfs geen kruimels) rondslingeren en was vuile borden meteen af.
  • Bewaar voedsel goed afgesloten. Er is niet veel nodig om fruitvliegen aan te trekken.
  • Sluit vuilnisbakken goed af en gebruik sterke zakken.
  • Maak de omgeving van je huisdier regelmatig schoon. Slaapplaatsen van dieren zijn een ideale broedplaats voor vlooien en ander ongedierte.

Veel insecten zoals muggen hebben stilstaand of rustig water nodig om te overleven. Verwijder eventuele waterplasjes in en rondom je woning, of dek ze af.

Er zijn het hele jaar door insecten, maar de soorten en hun aantallen variëren. Sommige insecten, zoals motten en kakkerlakken, zijn beter aangepast en vrijwel het hele jaar aanwezig. Muggen zijn vooral actief tijdens de lente en zomer.

De producten van Pistal zijn te koop bij jouw lokale apotheek, online apotheek en parafarmacie.

PISTAL INSECT SPRAYS OMGEVING

Pistal insect spray citronella is getest en goedgekeurd om te gebruiken tegen schurftmijt in de omgeving. Uit testen (samen met UGent) is gebleken dat Pistal Insect Spray 100% effectief is tegen schurftmijt. Pistal Insect Spray Citronella is dus een extra wapen om mee de strijd aan te gaan tegen schurftmijt.

Schurftmijten kunnen tot 3 dagen overleven op textiel en meubelen, zonder humaan contact. In die periode kunnen ze zich nestelen op een nieuwe persoon, om zo te leiden tot een nieuwe besmetting.

Uw vertrouwde Pistal producten in een nieuw jasje! Pistal Insect spray Geurloos is je vertrouwde Pistal Huis terwijl Pistal Insect Citronella Geur dezelfde is als Pistal Nest. Beide sprays mogen rechtstreeks aangebracht worden op meubels, textiel en vloeren ter bestrijding van insecten en maken geen vlekken. De sprays kunnen eveneens in de omgeving en slaapplaats van (huis)dieren gebruikt worden.

Pistal Insect omgevingsspray Citronella geur werkt op dezelfde manier als Pistal Geurloos, het enige verschil is dat de eerstgenoemde spray een frisse citronellageur heeft. Beide sprays mogen rechtstreeks aangebracht worden op meubels, textiel en vloeren ter bestrijding van insecten en maken geen vlekken. De sprays kunnen eveneens in de omgeving en slaapplaats van (huis)dieren gebruikt worden.

De omgevingssprays mogen enkel door volwassenen gebruikt worden. Kinderen en zwangere vrouwen mogen de spray niet gebruiken. Zorg voor voldoende verluchten na gebruik (30min).  Buiten bereik en zicht van kinderen houden.

Huishoudelijke apparaten uitschakelen is niet nodig wanneer je Pistal gebruikt. Let wel op dat je Pistal niet gebruikt in de buurt van vlammen of warmtebronnen.

Neem je voorzorgen en gooi voedsel meteen weg zodra je vermoedt dat het in contact is gekomen met Pistal.

Is Pistal op je kat terechtgekomen, geef je dier dan direct een bad met lauw water met een neutrale shampoo of een goede vetoplossende zeep in. Droog je kat meteen erna goed af om warmteverlies te voorkomen. Breng ze vervolgens onmiddellijk naar de dierenarts voor verdere evaluatie en behandeling. In sommige gevallen kunnen er zich rillingen en stuiptrekkingen voordoen, maar er kan ook al reeds schade opgelopen zijn. Sommige katten hebben meerdere baden nodig. Is je kat oraal blootgesteld aan pyrethrines? Dan helpt een bad niet. Breng de kat in dat geval direct naar de dierenarts voor verdere evaluatie en behandeling.

Pistal bestrijdt alle vliegende en kruipende insecten (muggen, wespen, vliegen, motten, mieren…) en alle uitwendige parasieten (vlooien, teken, mijten, luizen, bedwantsen, schurftmijten).

Pistal is ontworpen om veilig binnenshuis te kunnen gebruiken. Je hoeft je handen dus niet te beschermen. Wel is het aangeraden om contact met de huid te vermijden en na gebruik van Pistal je handen grondig te wassen. Vermijd ook contact met de ogen en slijmvliezen. Verlucht na gebruik de ruimte goed.

PISTAL MOSQUITO ELEKTRISCHE VERSTUIVER

Het product niet gebruiken in de aanwezigheid van zwangere vrouwen.

Het product niet gebruiken in de aanwezigheid van kinderen jonger dan 2 jaar.

De Pistal verstuiver gaat tot 45 nachten/dagen mee (45 x 9u). Het is aangeraden om de verstuiver na 9 u uit te zetten voor een maximale capaciteit.

Voor een optimale bescherming activeer je het apparaat 1 uur voor het slapengaan.

Mond spoelen met water. ONMIDDELLIJK het ANTIGIFCENTRUM of een arts bellen. NIET doen braken, want het kan dodelijk zijn als deze vloeistof in de luchtwegen terechtkomt.

Verplaats de getroffen persoon naar de frisse lucht, zo ver mogelijk weg van het besmette gebied. Bij aanhoudende symptomen een arts raadplegen.

Mond spoelen met water. ONMIDDELLIJK het ANTIGIFCENTRUM of een arts bellen. NIET doen braken, want het kan dodelijk zijn als deze vloeistof in de luchtwegen terechtkomt.

Hou de verpakking en verstuiver bij de hand voor meer informatie over de werkende bestanddelen.

Antigifcentrum: 070 24 52 45.

Voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten. Contactlenzen verwijderen indien mogelijk. Blijven spoelen. Een oogarts raadplegen indien nodig.

met zeep en veel water wassen uit voorzorg. Bij roodheid of irritatie een oogarts raadplegen. Veroorzaakt huidirritatie. Kan huidallergie veroorzaken. Herhaalde blootstelling kan een droge of een gebarsten huid veroorzaken.

PISTAL INSECT HUID BESCHERMING

Nee. Pistal Insect Huid Bescherming is uitsluitend gemaakt voor gebruik op mensen.

Pistal Insect Huid Bescherming kan gebruikt worden op zowel het lichaam als het gezicht. Als je een spray hebt, is het aangeraden het product eerst op de handen en daarna op het gezicht aan te brengen.

Vermijd contact met je ogen en mond. Als je toch product in je ogen of mond hebt gekregen, moet je het voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten. Raadpleeg een arts bij aanhoudende oogirritaties.

Ja. Teken zijn in heel Europa in opmars, ook in België (check: tekennet.wiv-isp.be). De laatste 10 jaar is het risico op een tekenbeet dan ook sterk toegenomen. Je goed beschermen is dus een must.

Als je Pistal Insect huid bescherming zorgvuldig en gelijkmatig over de te beschermen huid verstuift, ben je voor 8 uur gerust. Let wel op: na het zwemmen of douchen smeer je je best even opnieuw in. Idem bij warm weer, een hoge luchtvochtigheid en als je veel zweet.

Absoluut. Pistal Insect Huid Bescherming bevat geen DEET, maar een even efficiënte én plantaardige insectenwerende stof: citriodiol. Dat is een extract van de citroeneucalyptus. Daarom mag je het al gebruiken bij baby’s vanaf 6 maanden en is het geschikt voor zwangere vrouwen. Citridiodiol is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Pistal Insect Huid bescherming beschermt je tegen de belangrijkste soorten steekmuggen (Culex, Aëdes en Anopheles). De gewone mug (Culex pipiens) is onschadelijk en hoogstens irritant. De Aëdes komt ook in onze streken voor en kan, hoewel het risico klein is, knokkelkoorts verspreiden. De Anopheles is de bevreesde malariamug. Hou er rekening mee dat muggen vooral ‘s avonds, ‘s nachts of bij schemering actief zijn.

Breng Pistal Insect Huid bescherming aan wanneer je buitenshuis of binnenshuis beschermt wilt zijn tegen insectenbeten. Tijdens het sporten en spelen in de tuin, het bos of de natuur, maar ook in de nabijheid van water is het aangeraden om je te beschermen tegen insecten. Dankzij het handige formaat is het ook geschikt om mee te nemen op reis of op kamp.

Breng het product gelijkmatig aan over je huid.

SCHURFMIJT

Alle artikelen die niet boven de 60 °C gewassen kunnen worden, kunnen behandeld worden met Pistal Insect Spray Citronella. Dit geldt ook voor voorwerpen die op lagere temperaturen gewassen kunnen worden (delicate stoffen, wol, knuffeldieren, enz.) en voorwerpen die niet gewassen kunnen worden (autostoelen, sofa’s, tapijten…).

De spray laat geen vlekken achter. Je kan altijd eens proberen op een stuk textiel dat niet zichtbaar is.

Ja, omdat de binnenkant van de kleding vaker in contact komt met huidschilfers die besmet zijn met mijten. Door de kleding binnenstebuiten te keren is het makkelijker om deze te behandelen.

Alle maatregelen moeten tot 12 uur na het begin van de behandeling van de besmette persoon worden toegepast.

Alle voorwerpen die 3 dagen geleden in contact zijn geweest met een besmette persoon. Voor scabies crustose kan dit oplopen tot 7 dagen.

Alle maatregelen moeten tot 12 uur na het begin van de behandeling van de besmette persoon worden toegepast.

Overdracht van de schurftmijt gebeurt via direct huidcontact of door (langdurig) contact met besmet textiel (bijvoorbeeld beddengoed, handdoeken, kledij, zetels, etc.)

Hoewel de mijten zich niet direct voeden of overleven op het textiel zelf, kan de aanwezigheid van huidschilfers of ander organisch materiaal op de stof dienen als tijdelijke habitat. Hierdoor kunnen de mijten tot 3 dagen op het oppervlak overleven. Vooral elementen waar veel huidschilfers te vinden zijn (kledij, beddengoed…) zijn een mogelijke broeihaard voor besmettingen.

Om de besmettingscyclus te doorbreken is het noodzakelijk om de omgeving te behandelen met de hulp van Pistal Insect Spray Citronella

Pistal insect spray citronella is getest en goedgekeurd om te gebruiken tegen schurftmijt in de omgeving. Uit testen (samen met UGent) is gebleken dat Pistal Insect Spray 100% effectief is tegen schurftmijt. Pistal Insect Spray Citronella is dus een extra wapen om mee de strijd aan te gaan tegen schurftmijt.

Schurftmijten kunnen tot 3 dagen overleven op textiel en meubelen, zonder humaan contact. In die periode kunnen ze zich nestelen op een nieuwe persoon, om zo te leiden tot een nieuwe besmetting.