fbpx

Geef de ziekte van Lyme geen kans: behandel je huisdieren met Pistal

Wie huisdieren heeft, laat hen uiteraard regelmatig buiten. De hond mag zich in de tuin uitleven, terwijl je je schapen op de wei zet of met je paard in het bos gaat wandelen. Jammer genoeg houden zich in tuinen, weides en bossen teken op die voor vervelende ziektes kunnen zorgen. Deze insecten leven in struikgewas en (hoog) gras, en kunnen via hun beten de ziekte van Lyme overdragen – niet alleen op jou, maar evengoed op je huisdieren. Hoewel de kans op die ziekte maar 2 à 3 procent bedraagt, is voorkomen beter dan genezen.
dieren

De ziekte van Lyme bij paarden

Teken deinzen er niet voor terug om paarden te bijten en kunnen zo huidirritatie veroorzaken. Toch is dat niet het meest schadelijke gevolg. Paarden die de ziekte van Lyme oplopen, krijgen namelijk af te rekenen met allerhande symptomen:

  • koorts
  • gewichtsverlies
  • ontstoken gewrichten die tot kreupelheid kunnen leiden
  • spierpijn
  • sloomheid

Om er weer bovenop te komen, heeft je paard uitgebreide antibioticakuren nodig. Je doet er dus goed aan je dier zijn stal of hok in te spuiten met een natuurlijk insectenwerend middel zoals Pistal, zodat teken geen kans krijgen.

Schapen beschermen tegen teken

Ook schapen bescherm je tegen teken met Pistal. Reinigen de stal grondig met de handige spray.

Honden en teken: preventie is een must

Honden hebben vaak last van teken en kunnen daardoor de ziekte van Lyme oplopen. Het meest voorkomende symptoom is gewrichtsontsteking, wat zich uit in plotse kreupelheid en pijn. Andere symptomen gaan van koorts en minder eetlust tot sloomheid en gezwollen lymfeklieren.

Opnieuw geldt dat preventie veruit de beste maatregel is. Zo loont het de moeite om je hond na elke wandeling te controleren, want uit onderzoek is gebleken dat teken minstens 24 uur moeten blijven zitten om de ziekte van Lyme te kunnen overdragen.  De slaapplaats en of mand van uw dier grondig behandelen is dan de boodschap. Of heb je de hond na de wandeling vervoerd met de auto? Vergeet dan alvast niet om je auto te behandelen.

Extra makkelijk: Pistal haal je gewoon in je apotheker!