Wie huisdieren heeft, laat hen uiteraard regelmatig buiten. De hond mag zich in de tuin uitleven, terwijl je je schapen op de wei zet of met je paard in het bos gaat wandelen. Jammer genoeg houden zich in tuinen, weides en bossen teken op die voor vervelende ziektes kunnen zorgen. Deze insecten leven in struikgewas en (hoog) gras, en kunnen via hun beten de ziekte van Lyme overdragen – niet alleen op jou, maar evengoed op je huisdieren. Hoewel de kans op die ziekte maar 2 à 3 procent bedraagt, is voorkomen beter dan genezen.  

De ziekte van Lyme bij paarden 

Teken deinzen er niet voor terug om paarden te bijten en kunnen zo huidirritatie veroorzaken. Toch is dat niet het meest schadelijke gevolg. Paarden die de ziekte van Lyme oplopen, krijgen namelijk af te rekenen met allerhande symptomen: 

  • koorts 
  • gewichtsverlies 
  • ontstoken gewrichten die tot kreupelheid kunnen leiden 
  • spierpijn 
  • sloomheid 
  •  

Om er weer bovenop te komen, heeft je paard uitgebreide antibioticakuren nodig. Je doet er dus goed aan je dier in te spuiten met een natuurlijk insectenwerend middel zoals Pistal, zodat teken geen kans krijgen.  

Schapen beschermen tegen teken 

Ook schapen bescherm je tegen teken door hen met Pistal in te spuiten. Je kunt je dieren zelf rechtstreeks inspuiten, maar ook hun stal reinigen met de spray. 

aller promener son chien

Honden en teken: preventie is een must 

Honden hebben vaak last van teken en kunnen daardoor de ziekte van Lyme oplopen. Het meest voorkomende symptoom is gewrichtsontsteking, wat zich uit in plotse kreupelheid en pijn. Andere symptomen gaan van koorts en minder eetlust tot sloomheid en gezwollen lymfeklieren. 

Opnieuw geldt dat preventie veruit de beste maatregel is. Zo loont het de moeite om je hond na elke wandeling te controleren, want uit onderzoek is gebleken dat teken minstens 24 uur moeten blijven zitten om de ziekte van Lyme te kunnen overdragen. Bovendien kun je je hond met Pistal inspuiten om teken te doden. Voor kleine honden volstaat verstuiven gedurende twee seconden, terwijl grotere honden gedurende vier à vijf seconden behandeld mogen worden. 

Extra makkelijk: Pistal haal je gewoon in je apotheker! 

apothekerkruis
pou rouge chez les poules

Dit is dé oplossing voor bloedluizen en andere kwaaltjes bij kippen 

| Buitenspray | No Comments

Als je eieren gaat rapen, merk je dat je kippen vermagerd zijn en hun veren er ruw uitzien…

lees meer