Als je eieren gaat rapen, merk je dat je kippen vermagerd zijn en hun veren er ruw uitzien. ’s Nachts willen ze niet meer gaan zitten of weigeren ze zelfs hun hok nog binnen te gaan. Er is duidelijk iets aan de hand! Maar wat? De kans is groot dat je kippen geplaagd worden door bloedluizen. Tijd om in te grijpen  

Bloedluizen zijn eigenlijk bloedmijten 

Als er één parasiet is die vaak voorkomt bij kippen, dan is het wel de bloedluis of rode bloedluis. Eigenlijk moeten we zeggen: de rode bloedmijt of rode vogelmijt, want deze parasieten zijn mijten in plaats van luizen. De beestjes danken hun naam aan de helderrode kleur die ze krijgen nadat ze zich hebben volgezogen met bloed, maar je moet de grootste moeite doen om een individueel exemplaar te spotten. Zelfs een volwassen vogelmijt wordt namelijk maximaal een millimeter groot.    

Opgepast: nachtelijke bloedzuigers! 

Overdag laten bloedluizen je kippen met rust en trekken ze zich terug in spleten en kieren, om dan ’s nachts in alle hevigheid toe te slaan. Bloedluizen leggen hun eieren na gemiddeld zeven dagen, en de volgende generatie staat na een drietal dagen al klaar. De ellendige beestjes kunnen bovendien maandenlang zonder voedsel, waardoor de populatie kan liggen sluimeren in een leeg kippenhok. De mijten wachten geduldig en slaan genadeloos toe zodra de eerste bewoners er hun intrek in nemen.  

tenir poule

Bloedluizen op je kippen efficiënt bestrijden 

Viel je kippenhok ten prooi aan rode vogelmijt? Dan dringt een grondige reiniging zich op. Het spreekt voor zich dat je je kippen niet met chemische, giftige insecticiden mag bespuiten. Kies liever voor een milieuvriendelijk, plantaardig alternatief zoals Pistal. Deze insectenspray kun je in kleine dosissen rechtstreeks op je kippen verstuiven, of voor hele kleine kippen eerst aanbrengen op een doek en daarna op je kippen. Doe dit gerust enkele dagen na elkaar of zelfs om de twee dagen zolang nodig.  Besteed extra aandacht (én spray) aan de spleten en kieren waar bloedluizen zich zo graag in terugtrekken. Extra handig: de spray helpt ook tegen vlooien en andere veelvoorkomende kippenkwaaltjes! Pak tot slot het kippenhok met Pistal aan. 

Spring even binnen bij je apotheker en maak het leven van je kippen weer aangenamer! 

apothekerkruis
pou rouge chez les poules

Dit is dé oplossing voor bloedluizen en andere kwaaltjes bij kippen 

| Buitenspray | No Comments

Als je eieren gaat rapen, merk je dat je kippen vermagerd zijn en hun veren er ruw uitzien…

lees meer