Dit is dé oplossing voor bloedluizen en andere kwaaltjes bij kippen

Bloedluizen zijn eigenlijk bloedmijten

Als er één parasiet is die vaak voorkomt bij kippen, dan is het wel de bloedluis of rode bloedluis. Eigenlijk moeten we zeggen: de rode bloedmijt of rode vogelmijt, want deze parasieten zijn mijten in plaats van luizen. De beestjes danken hun naam aan de helderrode kleur die ze krijgen nadat ze zich hebben volgezogen met bloed, maar je moet de grootste moeite doen om een individueel exemplaar te spotten. Zelfs een volwassen vogelmijt wordt namelijk maximaal een millimeter groot.

Opgepast: nachtelijke bloedzuigers!

Overdag laten bloedluizen je kippen met rust en trekken ze zich terug in spleten en kieren, om dan ’s nachts in alle hevigheid toe te slaan. Bloedluizen leggen hun eieren na gemiddeld zeven dagen, en de volgende generatie staat na een drietal dagen al klaar. De ellendige beestjes kunnen bovendien maandenlang zonder voedsel, waardoor de populatie kan liggen sluimeren in een leeg kippenhok. De mijten wachten geduldig en slaan genadeloos toe zodra de eerste bewoners er hun intrek in nemen.

Bloedluizen effectief bestrijden

Viel je kippenhok ten prooi aan rode vogelmijt? Dan dringt een grondige reiniging zich op. Het spreekt voor zich dat je je kippenhok niet met chemische, giftige insecticiden wilt bespuiten. Kies liever voor een plantaardig alternatief zoals Pistal. Besteed extra aandacht (én spray) aan de spleten en kieren waar bloedluizen zich zo graag in terugtrekken. Extra handig: de spray helpt ook tegen vlooien en andere veelvoorkomende kippenkwaaltjes!